1 kg gyümölcs
1 kg cukor
4 evőkanál citromlé (meggyhez és savanyú gyümölcsökhöz nem kell)
Mosd meg a gyümölcsöt, ha cseresznyéből, vagy meggyből készíted, távolítsd el a magvakat. Tedd egy tálba és öntsd rá a cukrot, tedd hűtőbe egy éjszakára. Reggel tedd a tűzhelyre és főzd fel, amikor elkezd forrni add hozzá a citromlét és főzd még 5 percig. Öntsd a lekvárt befőttesüvegekbe és tedd rá a tetejét. Az üvegeket fordítsd fejjel lefelé, tekerd be konyharuhába mindegyiket és hagyd így néhány órát, amíg kihűlnek. Az így készített lekvár hosszú ideig eláll. A fenti adagból nagyjából 1 liternyi lesz.
Ha megfőtt, akkor tesszük bele a szalicilt. Melegen üvegbe merjük, és dunsztba tesszük.
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA paradicsomot megmosni, az üvegeket a tűzhely mellé rakom mellé a megfelelő kupakot vagy kötöző anyagot és a száraz dunsztot is előkészítem. A paradicsomok tetejét keresztirányban...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: NehézA málnát vízben gyorsan le öblítjük. Ezután összetörjük és elkeverjük vízzel, citrom pótlóval és a tartósítóval. Naponta többször megkeverjük. Másnap egy tiszta tüll ruhába öntjü...
Elkészítési idő: 12 Nehézség: KönnyűA virágokat óvatosan ollóval levágjuk úgy, hogy a virágpor ne hulljon ki belőle. Egy 5 l üvegbe helyezzük, és felöntjük a vízzel, bele karikázzuk a citromokat. Ha hűvös az idő, 2...
Elkészítési idő: 3 Nehézség: Könnyű