3 kg birsalma
2,5 kg cukor
1 citrom leve
A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megkeverve jó tíz perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. A birsalmapüréhez hozzáadjuk a cukrot (1 kiló gyümölcsvelőhöz 80-90 deka cukrot szokás számítani). A citrom levét ráfacsarjuk, majd kevergetve kb. tíz percig főzzük. Akkor jó, ha tányérra csöppentve a gyümölcs szinte azonnal megkocsonyásodik.
Megnedvesített celofánnal kibélelünk egy közepes magasságú tepsit, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk. Celofánnal letakarjuk, nehogy por érje, és 3-4 napig száradni hagyjuk. Amikor megszikkadt, a formától, illetve a celofánról szépen elválik. Ekkor felszeleteljük. Aki szereti, őrölt dióba vagy mandulába forgathatja. Jól záródó fémdobozban tároljuk.
A zöldségeket tisztítsuk meg, a paprikákat csumázzuk ki, hogy mag ne maradjon bennük. A hagymát, a paprikákat, a fokhagymát, a zellert, a zöld fűszereket (a babérlevél kivételével)...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA zöldségeket alaposan megmossuk, majd "V" gyalun felszeleteljük. 2 ek asztali sóval megszórjuk, beletesszük a fűszereket, átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA gyömbért megtisztítom, majd apróra felszeletelem, felöntöm vízzel és beleteszem a cukrot is. Közepes lángon felforralom. Belefacsarom a citromok levét, majd a citromsavat is felo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházukat a porcos részeivel vágjuk ki. -Aprítsuk fel darabokra. -Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel anny...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű