A tésztához:
•3 dl tej (langyos)
•5 dkg élesztő (morzsolva)
•3 db tojássárgája
•5 dkg vaj (vagy margarin)
•60 dkg finomliszt
•3 csapott ek cukor
•1 kk só (csapott )
A diós töltelékhez:
•15 dkg dió (darált)
•3 púpozott ek cukor
•0.5 dl tej
Az összeállításhoz:
•1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
•0.5 dl tej
•5 dkg lekvár/ dzsem
A tetejére:
•1 db tojássárgája
•1 dl tej (nagyon meleg)
•1 ek cukor
•10 dkg csokoládé (olvasztott, elhagyható)
1.A kalácstészta hozzávalóit a fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütő gépbe, és dagasztó/kelesztő programra állítjuk. (A kelés során túlnő a tartályon, lisztezett deszkára borítsuk ki, és takarjuk le. A hiányzó kelesztési időt várjuk meg.)
2.Ha kézzel állítjuk össze a tésztát min. 1 órát letakarva kell keleszteni.
3.A megkelt tésztát gyúrjuk át, és 3 egyenlő részre osszuk el.
4.Az egyik adag tésztát tegyük tálba, és szórjuk rá a kakaót. Apródonként adagolva annyi tejjel gyúrjuk át, hogy eredeti állagú tésztánk legyen.
5.A diót a cukorral összekeverjük, kevés tejjel csak a cukor olvadásáig összemelegítjük. Csak annyi tejet tegyünk hozzá, hogy krémszerű legyen. (Ha folyékony lett, zsemlemorzsával javíthatunk az állagán.)
6.Egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagra, és téglalap alakúra.
7.A kakaósat vékonyan megkenjük lekvárral bejgli módjára feltekerjük.
8.A sima adagokra a diós krémet rákenjük, feltekerjük.
9.Középre tesszük a kakaós tekercset, és összefonjuk úgy, hogy a hajtás alul legyen. A fonatunk két végét kicsit visszanyomjuk/dugjuk a tésztába.
10.Sütőpapírral (oldalát és végeit is) kibélelt kenyérsütőformába tesszük.
11.Lekenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben kb. 25-30 percig közepes hőfokon pirulásig sütjük.
12.Kivesszük, meleg cukros tejjel nagyon alaposan átkenjük, és további kb.10 percre visszatesszük.
13.Sütőpapír segítségével kiemeljük egy tálcára, és hagyjuk kihűlni.
14.Ha van kedvünk és felesleges csokink, gőz felett felolvasztjuk, és a félig kihűlt kalács kakaós részét lekenjük vele, és hagyjuk rádermedni.
•sütési hőfok: 200°C
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. 2. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipe...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kinyújtani, megtölteni és hideg sütőbe tenni, majd 200 °C-on rögtön sütni kb. 25-30 percig. A tésztát sütés előtt felvert egész tojással vék...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A lisztet, a vajat, a zsírt, és 10 dkg cukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejjel felfuttatjuk , és a tésztához adjuk az 1 egész tojással, és a sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt 2 dl cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztő tálba. A liszt közepébe mélyedést vájunk,bele öntjük a megkelt élesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű