menu

Családireceptkönyv.hu

100. A kovász szaporítása sütés előtt – kezdőknek!


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Én hetente csak kétszer – szerdán és szombaton sütök – hogyan etessem a kovászomat?”
Hétfőn reggel:
• 1 dkg anyakovászt megetetek 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. Ami eddig volt, az 1 dkg feletti mennyiség elhasználom nokedliba, vagy palacsintába ?
Hétfőn este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom, mely összesen 2 dkg-nyi lisztmennyiség.
Kedden reggel:
• A hétfő este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Kedden este:
• Eszembe jut, holnap reggel dagasztani szeretném a kenyeret, ezért a most meglevő 5 dkg kovászomból kiveszek 1 dkg-ot, azt félre teszem anyának, a maradék 4 dkg-ot pedig megetetem 8 dkg vízzel és 8 dkg liszttel. Ez a mennyiség 1 kg liszt bedagasztásához elég. Ha kisebb kenyeret szeretnék dagasztani, értelem szerűen kevesebb kovászt használok el.
• A félretett 1 dkg kovászomat megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel, hogy a reggeli etetéshez is maradjon anyakovász.
Szerda reggel:
• A kedd este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom. (Mellette bedagasztom a kenyeret a feljebb említett kovászból).
Szerda este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel.A többit kidobom.
Csütörtök reggel:
• A szerda este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Csütörtök este:
• A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. A többit kidobom.
Péntek reggel:
• Az este megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg liszttel, és 2 dkg vízzel. A többit kidobom.
Péntek este:
• Mivel csak szombaton délután szeretnék dagasztani, ezért csak 1 dkg kovászt etetek meg ismét: A reggel megetetett kovászból kiveszek 1 dkg-ot, ezt átteszem egy pici üvegbe (jó minőségi műanyag dobozba) és ezt, amit kivettem megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel. A többit kidobom.
Szombat reggel:
• Nem dobok ki a péntek este megetetett kovászból, hanem a most meglevő 5 dkg kovászomból kiveszek 1 dkg-ot, azt félre teszem anyának, a maradék 4 dkg-ot pedig megetetem 8 dkg vízzel és 8 dkg liszttel. Ez a mennyiség 1 kg liszt bedagasztásához elég. Ha kisebb kenyeret szeretnék dagasztani, értelem szerűen kevesebb kovászt használok el.
• A félretett 1 dkg kovászomat megetetem 2 dkg vízzel és 2 dkg liszttel, hogy az esti etetéshez is maradjon anyakovász.
Természetesen a sütési utolsó etetést nem muszáj ketté venni, csak ne feledkezzünk el soha a kovászból anyakovásznak valót kivenni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hanna
Sajtos karfiolgolyó
Sajtos karfiolgolyó

1. A karfiolt szedd rózsákra és zöldségaprítóban morzsalékosítsd. 2. Kevés olajon a hagymával és a fokhagymával pirítsd össze a karfiolrizst. Nagy lángon dolgozz, de rövid ideig,...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Györgyi
Karfiol leves
Karfiol leves

A hozzávalókat 2,5 -3 liter vízben felteszem főni, amikor már az édesburgonya és a répa is puha, kihalászom a zellerlevelekkel, szárral együtt és némi karfiol, illetve a belefőzött...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Elvira
Pulykamell pörkölt, saláta "csuszával"
Pulykamell pörkölt, saláta "csuszával"

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük az aprított paradicsomot, Tv paprikát, és újhagymát is. Sózzuk, fed...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
AZ EGÉSZSÉGES GRILLEZÉS 4 TITKA
AZ EGÉSZSÉGES GRILLEZÉS 4 TITKA

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk