A szószhoz
2 dl főzőtejszín
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
1 dl citromlé
1 evőkanál finomliszt
2 ek olívaolaj
1 késhegynyi bors
0.5 db leveskocka
só ízlés szerint
A rizshez
2 bögre rizs
10 dkg mazsola
só ízlés szerint
1 késhegynyi curry por
1 késhegynyi bors
A halhoz
1 kg afrikai harcsa
só ízlés szerint
3 dl napraforgó olaj (sütéshez)
A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.
A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.
Karácsonyi recept!
1. A lisztet a cukorral, a tejföllel, a Ramával, és a tojássárgával, valamint a sütőporral összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. 2. A tésztát egyenként kisodorjuk, majd a diós habb...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA húsokat alaposan megtisztítjuk. Vízzel felöntjük, hogy ellepje a húsokat 4 ujjnyira. Beletesszük a borsot, az egész fej hagymát, az egész gerezd fokhagymákat, sót. Forrás után...
Elkészítési idő: 360 perc Nehézség: KönnyűA gyümölcsöt kifacsarjuk, elkeverjük benne a cukrot. A levet felmelegítjük, beleszórjuk a zselatinport, majd addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Kb. 1,5-2 cm vastagságban öntsük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű