1,20 kg burgonya,
1-2 dkg só,
1-2 kanál ecet,
1 kávéskanál finomra vágott vöröshagyma,
4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
2 dl tej,
1/2 dl tejföl,
1 babérlevél,
esetleg késhegynyi törött bors.
A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk, annyi hideg vízzel tesszük főni, amennyi ellepi, hozzáadjuk a tejet is, továbbá a nagyon finomra vágott hagymát és a babérlevelet. Felforraljuk, megsózzuk és mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Ezalatt elkészítjük az egészen világos rózsaszínűre pirított rántást. A megpirított rántást a tűzről lehúzva, hideg vízzel felöntjük, simára keverjük, óvatos kevergetéssel hozzáadjuk a főzelékhez. Mérsékelt tűzön 5-6 percig néha kevergetve főzzük. A kész főzeléket enyhén megsavanyítjuk. Megtejfölözzük, esetleg késhegynyi borsot keverünk hozzá.
sült virslivel nagyon jó (süni)
A burgonyát, az almát, és a zellert megmossuk, meghámozzuk, és az előfőzött, fagyasztott csirkemell kockával együtt feltesszük főni, annyi vízben, ami épp ellepi. Fűszerekkel ízes...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajon üvegesre „pirítjuk“, tűzről levesszük, és fűszereket hozzáadjuk, jól elkavarjuk, és a darált húsra öntjük, hozzáadjuk a megmosott lecsepe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat feltesszük főni 1/4 arányban a vízzel. Miután a lencse megpuhult, berántjuk ízlés szerint.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 ek vaj 3 ek olaj 1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva 3 cm gyömbér reszelve 1 gerezd fokhagyma reszelve fél-fél kk currypor, őrölt kömény 40 dkg vöröslencs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű