1 kg gyümölcspép
60 dkg cukor
A kökényt megmossuk, esetleges kis száraitól megtisztítjuk, és kevés vízben feltesszük főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor apró lyukú szűrőn evőkanál segítségével átpasszírozzuk, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adjuk a cukrot, és újra főzzük.
Kezdetben kevesebbet, aztán kóstolva, hogy mennyi szükséges még hozzá. Mivel a kökény egy savanykás, fanyar gyümölcs, ezért több cukor kell hozzá, mint más lekvárokhoz. De a cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire érettek már a szemek, és ki milyen édesen szereti. 1 kg gyümölcspéphez kb. 60 dkg cukor kell, vagy ennél több.
Mikor már jól felforrt, hozzáadjuk a dzsemfixet, kb. 5 percig főzzük még erős lángon. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tehetünk.
Rátekerjük az üvegekre a fedőlapot, fejre állítjuk 5 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lesz belőle.
Elkészítése: 1. A narancsokat citruspréssel (sima facsaróval) kifacsarjuk. Ne használjunk gyümölcscentrifugát, csak ha nem bánjuk, ha kesernyés lesz a lekvárunk, mert a rostok,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lereszelt cukkinit a cukorba kevert dzsemfixszel felforraljuk. A forrástól számított 3. percnél botmixerrel pürésítjük, és addig főzzük, amíg tányérra cseppentve már megfelelő s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA görögdinnyét vágjuk fel, a húsát kockázzuk fel. Vegyük ki a magjait, majd a gyümölcshúst tegyük bele egy szűrőbe, hogy a felesleges nedvesség lecsepegjen. Közben az almákat is sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű