menu

Családireceptkönyv.hu

igazi Brassói aprópecsenye


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


70 dkg sertésszűz (vagy comb, lapocka)
1,5 kg burgonya
6 gerezd fokhagyma
150 g szalonna (kolozsvári)
2 fej vöröshagyma (kb. 250 g)
6 dkg zsír vagy olaj (1+1 evőkanál)
150 g zöldpaprika (2 db)
100 g paradicsom (1 db)
150 g fagyasztott zöldborsó
Só (kb. 1/4 tk.)
Őrölt bors (kb. 1/2 tk.)
Majoránna (kb. 1/4 tk.)
Pirospaprika (kb. 1/2 tk.)

Elkészítés:


1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
2. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.
3. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.
4. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.
5. Kockázd fel a szalonnát is.
6. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.
7. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
8. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
9. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
10. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
11. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
12. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
13. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
14. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.
15. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
16. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
17. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.
18. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
19. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
20. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az ízesítés természetesen ízlés kérdése, így semmi gond nincs azzal, ha valaki nem pontosan így csinálja, így szereti a brassóit.

De talán egy olyan hiba van, amivel gyakran találkozni – főleg vendéglátóhelyeken -, és ami nagyon el tudja rontani a brassói élvezeti értékét.

Ez pedig az, ha zsírban-olajban tocsog. Egyszerűen erre nincs mentség!

Hogy ezt elkerüld, egyrészt jól csöpögtesd le az olajból kivett sült krumplit. Másrészt ne tegyél bele nagyon zsíros részeket a húsból. Harmadrészt pedig bánj mértékkel a zsiradékkal az elején. Ha mégis zsírosnak találnád, akkor mielőtt a krumplit beletennéd, öntsd le a zsírjának egy részét.

igazi Brassói aprópecsenye

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Krumplis lángos
Krumplis lángos

A héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztõvel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tésztáv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkés fokhagymás tortilla
Csirkés fokhagymás tortilla

Elkészítés: A húst csíkokra vágjuk, az olajon fehérre pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és űrű kevergetés mellett addig sütjük, amíg a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bakonyi húsgombóc
Bakonyi húsgombóc

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gombás-zöldséges tarhonya
Gombás-zöldséges tarhonya

A hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a gombát, megfőzzük. Ráöntjük a zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 1...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk