800 g brokkoli
800 g burgonya
400 g sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
só, bors
2 babérlevél
diónyi vaj/margarin
80 g edami vagy trappista sajt
8-10 koktélparadicsom
Az öntethez:
30 g rizsliszt
2 tojás
2 dl tejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió
1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A brokkolirózsákat forrásban lévő, enyhén sós, a fokhagymával és a babérlevelekkel ízesített vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe merítve lehűtjük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.
2. A burgonyát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát rézsútos karikákra szeljük, mindkettőt bő hideg vízbe csúsztatjuk, kissé megsózzuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet.
3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobb, tálalásra alkalmas, szemrevaló sütőtálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonyát és a sárgarépát a sütőtálba terítjük, csinosan a tetejükre rendezzük a brokkolirózsákat.
4. Az öntethez simára keverjük a rizslisztet a tojásokkal, apránként beledolgozzuk a tejszínt, ízlés szerint sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egyenletesen a zöldségre öntjük. Tetejére reszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).
5. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal díszítjük, és hústalan egytálételként vagy hirtelen sült húsok, halak köreteként kínáljuk.
Fontos:
Ha mélyhűtött brokkoliból készítjük, felengedés nélkül dobjuk a forró vízbe, a többi ugyanaz.
Változatok:
Néhány szelet hússal gazdagítva remek egytálétel válik belőle: személyenként 2 vékony szelet kicsontozott karajt vagy félbevágott csirkemellfilét kissé kiverünk-elvékonyítunk, megszórunk sóval, borssal, fátyolnyi liszttel, és kevés olajban mindkét oldalukat elősütjük (2-2 perc). A sütőtálba fektetjük őket, beterítjük a zöldséggel, a többi ugyanaz. Könnyű, ízletes vendégváró!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
A zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű, mediterrán származású brokkoli igénytelensége és magas kálcium tartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.
Forraljátok fel a 2 csésze vizet, és állandó keverés mellett adjátok hozzá az amarántot. Alacsony hőmérsékleten újra forraljátok fel és gyakori kevergetés mellett, lefedve 20-25 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgaborsót hideg vízben feltesszük főni (forrás után leöntöm róla a vizet és friss vízben rakom fel újra). Szét kell főzni a borsót (de le is lehet turmixolni, ha már puha), ezu...
Elkészítési idő: kb. 45 perc Nehézség: KözepesTegyünk fel kb. két és fél liter vizet forrni. Amikor elkezd forrni, tegyük bele a tésztát, majd a csomagoláson jelzett módon főzzük roppanósra. Közben készítsük el a gombás rag...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűMod de preparare PREGĂTIRE 30min Cartofii si cascavalul se rad pe razatoare, pe partea cu ochiuri mici. Intr-un bol amestecam cascavalul si cartofii cu cele doua oua in...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű