60 dkg darált hús
6-8 tölteni való (TV) paprika
10 dkg rizs
1 tojás
1 közepes vöröshagyma
só, bors
1 evőkanál édes pirospaprika + némi csípős (elmaradhat)
1 teáskanál liszt
3-6 dkg cukor (ízlés szerint)
2-3 babérlevél
1 üveg (360 ml) sűrített paradicsom
5 dkg liszt
kb. 1 l húsleves alaplé vagy víz + leveskocka
A darált húst alaposan összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. A zöldpaprikák végét levágjuk, a csumájukat kivesszük, a fűszerezett húst lazán beletöltjük. A maradék töltelékbe kavarjuk a teáskanál lisztet, és gombócokat formálunk belőle. Egy széles lábos aljába tesszük a paprikákat és a gombócokat, ráöntjük a húslevest, hogy éppen ellepje a paprikákat, beleszórjuk a babérlevelet, és lefedjük. Forrás után addig főzzük kisebb lángon (25-30 perc), amíg jó félig meg nem puhul a töltelékben a rizs. Közben a sűrített paradicsomot – lehetőleg kézi habverővel – alaposan összekeverjük az 5 dkg liszttel. Hozzáöntünk keveset a forró főzőléből, majd az egészet a lábosba öntjük, és készre főzzük az ételt. Főzés közben kevés cukorral, valamint sóval, borssal is ízesítjük, ízlés szerint. Friss kenyérrel tálaljuk, de kínálhatunk mellé főtt burgonyát is.
A sajtot nejlonzacskóba tesszük, a száját jól bekötjük. Lobogó vízbe tesszük, majd a lángot levesszük takarékra, és 10 percig benne hagyjuk a sajtot. Közben a főtt tojást és a ká...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA pesztó valamennyi hozzávalóját krémesre turmixoljuk. A halat 4 szeletre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalán átsütjük. A megmosott cukkinit spirálvágóval spagettire...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hajában megfőzött burgonyát karikákra vágjuk. Két tojást megfőzünk keményre, és felkarikázzuk. Besamelt készítünk a tejből, vajból és lisztből. Langyosra hűtjük, megsózzuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposztát négybe vágjuk. A torzsát kivesszük, sós, ételízesítős vízben 15-20 percig főzzük. A rizst a szokott módon megpároljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. Az olajon me...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű